Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sağlıklı, esnek ve hafif bir binada olmalı, aldatıcı bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birçok mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en dikkat etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime hazır çelişmez olmak muhtevaindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde muhtevailen bir puro ülküsel nem değerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet iyi ve muhtevailebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken diğer bir insan bu nem değerinin puroya efsus edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, tütün azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, muhtevaimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dönem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en yerinde eder bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız öz vasati 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain belirli bir dönem içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca ziyade hararet değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti uydurmak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüksek nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en yerinde tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüksek nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.